Waterbehandeling zwembad

Sprankelendwater

Sprankelend, kristalhelder, verfrissend, verkoelend en zeker gezond. Dat zijn nog maar een deel van de eigenschappen die we van ons zwembadwater verwachten. Dat is zo vanzelfsprekend en noodzakelijk, dat we er bijna niet bij stil staan. Natuurlijk is het erg verleidelijk om tijdens de ontwerpfase van een zwembad alleen over het comfort en plezier van water wellness te spreken. Het is echter een hele opgave om het water in topvorm te houden. Wanneer u daarvan niet overtuigd bent, loopt u een groot risico op teleurstellingen.
Bij de aanleg van uw zwembad een groter budget besteden aan de zwembadinstallatie en zwembad waterbehandeling, betekent dat het zwembadwater met een minimum aan tijd en energie in optimale conditie blijft. Wanneer u bezuinigd op zwembad waterbehandeling, moet u bereid zijn tijdens het zwemseizoen veel meer tijd, energie en kosten te besteden aan het op peil houden van de zwemwater kwaliteit.

Het advies van Azure Zwembaden

Wanneer u van ons zonder meer een advies verwacht voor de waterbehandeling van uw zwembad, dan moeten we u teleurstellen. Wij zijn niet zonder meer voorstander van een van onderstaande desinfectie systemen. Elk systeem heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Daarnaast is geen zwembad hetzelfde en zijn de omstandigheden anders. Ook het verwachtingspatroon en de situatie verschilt van persoon tot persoon. Ons advies is om eerst uw eigen wensen en eisen, uw verwachtingspatroon en de situatie samen met ons in kaart te brengen. Op basis van die informatie en onze kennis en ervaring, zullen wij u graag helpen om een goede keuze te maken. Onderstaande informatie geeft u in elk geval vast een goed beeld wat er komt kijken bij zwembad waterbehandeling en wat de mogelijkheden zijn.

Wat is goed onderhoud en zwembad waterbehandeling

Wat moet er eigenlijk allemaal gebeuren om het zwembad en de omgeving in topconditie te houden? Voor het overzicht delen we dit op in 4 gebieden:

Onderhoudsmonteur

 • Onderhoud van de apparatuur van de zwembadinstallatie

  Zoals alle technische apparatuur, heeft ook de zwembadinstallatie aandacht nodig. Moderne apparatuur wordt gelukkig steeds duurzamer, nog beter betrouwbaar, energiezuinig en onderhoudsvriendelijk. Dit gedeelte van het onderhoud besteden wordt door nagenoeg alle zwembadbezitters uitbesteedt aan de deskundige en ervaren vakmensen van Azure Zwembaden

 • Onderhoud van het tuin en terras

  Wanneer de tuin en het terras goed opgeruimd en netjes schoon zijn, zal er ook minder vuil daadwerkelijk in het zwembad terecht komen

 • Het opruimen en reinigen van zichtbare vervuiling in het zwembad

  Denk aan blad, gras, zand en dergelijke wat onvermijdelijk in het zwembad terecht zal komen. Voor een deel zal dit direct naar de skimmers of overloopgoot worden afgevoerd. Voor een deel zal dit bezinken en vanaf de bodem van het bad moeten worden verwijderd. Daarnaast zullen ook de wanden van het zwembad regelmatig gereinigd moeten worden. Er zal zich langzaam een zogenaamde vetrand vormen ter hoogte van de waterlijn. Dit komt bijvoorbeeld door zonnebrand, huidcremes en dergelijke.

 • De zwembad waterbehandeling, het reinigen van onzichtbare vervuiling

  Dit bevat de zorg voor een goede waterkwaliteit vanuit een chemisch oogpunt (de waterbalans genoemd) en vanuit het oogpunt van gezondheid en hygiëne (dit heet desinfectie).

  • Waterbalans
   Bij een goede waterkwaliteit is er balans tussen een aantal chemische kenmerken van het water. Als eerste moet de zuurgraad (pH-waarde) geregeld worden. Daarnaast spelen de watertemperatuur, de hardheid van het water (dit is een maat voor de hoeveelheid kalk in het water) en de alkaliteit (dit is een maat voor de stabiliteit van de zuurgraad) een rol. Uw zwembad is dus een klein stukje chemische procestechnologie. Een goede waterbalans is een voorwaarde voor goede en stabiele waterkwaliteiten dus goede zwembad waterbehandeling.  
  • Desinfectie
   Het tweede onderdeel van goede zwembad waterbehandeling is de zorg voor gezond zwembadwater en heet desinfectie. Dat is het voorkomen en opruimen van biologische verontreinigingen. Biologische verontreingingen zijn micro-organismen en ziektekiemen: alles wat groeit, zich kan voortplanten, zoals algen, bacteriën, schimmels, virussen. Micro-organismen en ziektekiemen worden gedood en opgeruimd door een desinfectiemiddel wat in kleine hoeveelheden aan het zwembadwater wordt toegevoegd. Heel vaak is dit nog steeds chloor, maar er zijn ondertussen heel veel andere mogelijkheden. 

Zwembad waterbehandeling handmatig of geautomatiseerd?

Zwembad waterbehandeling en desinfectie zijn dus een klein stukje chemische procestechnologie. Een aantal kenmerken van het zwembadwater moeten worden gemeten en daarna door het toevoegen van bepaalde middelen worden bijgeregeld. Dit is een continue proces.

 • Handmatige zwembad waterbehandeling

  Het is mogelijk om dit handmatig te verzorgen. Na een goede instructie en wanneer u (bijna) dagelijks hiervoor wat tijd vrij maakt is dit te doen. Vergeet echter niet dat het zwembad ook tijdens uw afwezigheid dezelfde aandacht nodig heeft. Niet zwemmen betekent niet dat het zwembadwater niet verzorgd hoeft te worden. U kan het beschouwen als een huisdier wat niet wordt verzorgd. Dat gaat niet lang goed.

 • Geautomatiseerde zwembad waterbehandeling

  De zorg voor de zwembad waterbehandeling en desinfectie kan het beste geautomatiseerd, door speciale waterbehandelingsapparatuur worden uitgevoerd. Dan verschuiven de werkzaamheden van het daadwerkelijk regelen van de waterkwaliteit naar het controleren van de goede werking van de waterbehandelingsapparatuur. Een investering in goede, geautomatiseerde waterbehandelingsapparatuur heeft grote voordelen.

  • Het aantal controles kan worden verminderd en toch blijft de waterkwaliteit in orde. Het bad kan voor langere periodes alleen worden gelaten
  • Er is minder chemisch desinfectiemiddel in het zwembadwater en het water is dus nog gezonder. 
  • Er is minder verbruik van chemische desinfectiemiddelen. Dit bespaart kosten en is milieuvriendelijker  

Soorten zwembad waterbehandeling

Er zijn vele manieren waarop de waterbehandeling uitgevoerd kan worden. Verschillend voor wat betreft de gebruikte middelen en verschillend in de toegepaste apparatuur. Onderstaand een overzicht met korte omschrijving.

 • Chloor- en zuurregeling

  Het meten van de zuurgraad (pH waarde) van het water en naar behoefte doseren van een zuur waardoor de zuurgraad daalt. Het meten van de chloorwaarde van het water en naar behoefte doseren van vloeibaar chloor. Een niet te vermijden effect van het toevoegen van desinfectant (chloor) is de stijging van de zuurgraad, waardoor er weer een beetje zuur moet worden toegevoegd.

 • Geregelde zoutelectrolyse

  Bij zoutelectrolyse wordt er een kleine hoeveelheid zout in het zwembadwater opgelost (ca. 12 keer minder zout dan er in zeewater zit). Een speciaal zoutelectrolyse apparaat maakt uit dit zout, chloor aan. Nadat het chloor zijn desinfecterende werking heeft gedaan, wordt het weer zout. Het is dus een kringloop. Het meten van de zuurgraad (pH waarde) van het water en naar behoefte doseren van een zuur waardoor de zuurgraad daalt. Het meten van de chloorwaarde van het water en naar behoefte aanmaken van chloor uit het zoute water. Een niet te vermijden effect van het toevoegen van desinfectant (chloor) is de stijging van de zuurgraad, waardoor er weer een beetje zuur moet worden toegevoegd.

 • Koper- en zilver ionisatie

  Door een ionisator worden kleine hoeveelheden elektrisch geladen koper- en zilverionen in het water gebracht. Deze zoeken geladen deeltjes met een tegengestelde polariteit, zoals en zullen deze doden. Het meten van de zuurgraad (pH waarde) van het water en naar behoefte doseren van een zuur waardoor de zuurgraad daalt. De hoeveelheid ionen in het water wordt gemeten en naar behoefte zal de ionisator meer of minder produceren. Een niet te vermijden effect van het toevoegen van desinfectant (koper- en zilverionone) is de stijging van de zuurgraad, waardoor er weer een beetje zuur moet worden toegevoegd

 • UV desinfectie

  Door blootstelling aan UV licht van een bepaalde golflengte worden micro-organismen als bacteriën, virussen en schimmels gedood. Dit licht wordt door een soort tl buis in een UV unit opgewekt. Het zwembadwater stroom in deze UV unit langs deze lamp en het water wordt gedesinfecteerd. UV desinfectie wordt altijd in combinatie met een andere desinfectie methode gebruikt. UV tast de smaak, geur, kleur en pH van het water niet aan UV voegt geen giftige bijprodukten aan het water toe UV systemen zijn compact en eenvoudig te installeren UV systemen hebben weinig onderhoud nodig Energiekosten zijn vaak lager dan die van een gloeilamp

 • Ozon desinfectie
  Ozon wordt in een generator opgewekt en in het water opgelost. Ozon is het sterkste oxidatie- en desinfectiemiddel wat voor waterbehandeling van het zwembad ingezet kan worden. Er is maar een nadeel aan ozon, het is in lucht giftig. Daardoor wordt het voornamelijk voor buitenbaden toegepast. Het grootste voordeel is, dat het geen ongewenste nevenproducten ontwikkelt en zichzelf door desinfectie omzet naar zuurstof. Ozon is een milieu en economisch verantwoorde systeem voor onderhoud van uw zwembad. Ozon desinfectie wordt altijd in combinatie met een andere desinfectie methode gebruikt
 • Waterstofperoxide desinfectie
  Waterstofperoxide is met ozon het sterkste oxidatie- en desinfectiemiddel wat voor waterbehandeling van het zwembad ingezet kan worden. Vloeibaar waterstofperoxide wordt naar behoefte in het zwembadwater gedoseerd. Het nadeel is dat geconcentreerd waterstofperoxide gevaarlijk is en met heel veel zorg gehanteerd moet worden. Waterstofperoxide desinfectie wordt altijd in combinatie met een andere desinfectie methode gebruikt.

Telefoon

Contact

Wilt u deskundig en persoonlijk advies voor zwembad waterbehandeling? Bel ons op 0418-673055, stuur een e-mail naar jan@azure.nl of vul het Contactformulier in en wij nemen contact op met u.